Počíta sa jazda na elektrickom bicykli ako cvičenie?

S nárastom popularity elektrických bicyklov (e-bicyklov) sa mnohí zamýšľajú, či jazda na e-bicykli do práce môže byť považovaná za šport. Odpoveď je jasná: áno, určite!

E-bicykle a fyzická aktivita

Podľa štúdie porovnávajúcej bicykle a e-bicykle sa ukázalo, že jazda na e-bicykli môže byť fyzicky aktívna, ak sa jazdí správnym spôsobom. V experimente s dochádzaním sa zistilo, že väčšina účastníkov dokáže svoju cestu dokončiť rýchlejšie na e-bicykli v porovnaní s bežným bicyklom, pričom ich dýchanie a srdcová frekvencia sa zvyšujú na úroveň, ktorá predstavuje významný tréning.

Rôzne úrovne cvičenia

Účastníci štúdie boli začiatočníci na e-bicykloch a zistili, že jazda na e-bicykli zvyšuje ich fyzickú aktivitu. Avšak účinok cvičenia sa líši v závislosti od jednotlivca a typu e-bicykla. Keďže mnohí ľudia teraz hľadajú alternatívy k tradičnej doprave, e-bicykle sa stali populárnym riešením.

Jazda na elektrickom bicykli ako forma cvičenia

Elektrické bicykle vs. bežné bicykle

Na rozdiel od bežných bicyklov, e-bicykle sú vybavené elektrickým motorom, ktorý pomáha pri šliapaní. Pomoc pri pedáloch je ako jazda na bicykli s príjemným protivietorom, a asistenciu vypínajú, keď bicykel dosiahne maximálnu rýchlosť približne 30 km/h alebo keď prestanete šliapať. Cieľom e-bicyklov je znížiť únavu pri jazde, aby sa cestujúci dostali na svoje miesto rýchlejšie a jednoduchšie.

Štúdia z Miami

V článku publikovanom v Journal of the American College of Sports Medicine Translation vedci z Miami University uskutočnili experiment, v ktorom zapojili 30 miestnych obyvateľov vo veku 19 až 61 rokov. Účastníci jazdili na bežnom bicykli a e-bicykli na vzdialenosť približne 5 km na rovnom teréne pri svojich preferovaných rýchlostiach. Výsledky ukázali, že jazda na e-bicykli bola rýchlejšia, pričom priemerne trvala 11 až 12 minút v porovnaní s 14 minútami na bežnom bicykli.

Rýchlosť a spálené kalórie

Hoci e-bicykle umožňujú rýchlejšie jazdy, účastníci spálili v priemere o 30 % menej kalórií ako pri jazde na bežnom bicykli. Na e-bicykli spálili približne 344 až 422 kalórií, zatiaľ čo na bežnom bicykli spálili okolo 505 kalórií. Tieto údaje sú dôležité pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.

Účastníci štúdie jazdiaci na e-bicykloch

Záver

Väčšina účastníkov sa po experimente cítila istejšie pri jazde na e-bicykli a považovala jazdu na e-bicykli za zábavnejšiu ako na bežnom bicykli. Odborníci odporúčajú nastaviť úroveň asistencie na čo najnižšiu, aby sa dosiahlo potrebné cvičenie. Pri jazde na e-bicykli by ste sa mali vyhnúť preplneným uliciam, najmä keď sa učíte jazdiť.